TECHMILK 2025

Seminarium TECHMILK

W dniach 19-21 lutego 2025 r. odbyła się 26. Edycja Seminarium TECHMILK 2025 „Postęp Techniczny w Przetwórstwie Mleka”

Seminarium TECHMILK

W dniach 19-21 lutego 2025 r. odbyła się 26. Edycja Seminarium TECHMILK 2025 „Postęp Techniczny w Przetwórstwie Mleka”

Seminarium TECHMILK

W dniach 19-21 lutego 2025 r. odbyła się 26. Edycja Seminarium TECHMILK 2025 „Postęp Techniczny w Przetwórstwie Mleka”

Seminarium TECHMILK

W Seminarium aktywnie uczestniczyło 49 firm, które wygłosiły łącznie 28 referatów i prezentowały swoją ofertę na 42 stoiskach

Seminarium TECHMILK

W Seminarium aktywnie uczestniczyło 49 firm, które wygłosiły łącznie 28 referatów i prezentowały swoją ofertę na 42 stoiskach

Seminarium TECHMILK

W Seminarium aktywnie uczestniczyło 49 firm, które wygłosiły łącznie 28 referatów i prezentowały swoją ofertę na 42 stoiskach

Seminarium TECHMILK

W Seminarium aktywnie uczestniczyło 49 firm, które wygłosiły łącznie 28 referatów i prezentowały swoją ofertę na 42 stoiskach

Seminarium TECHMILK

W Seminarium aktywnie uczestniczyło 49 firm, które wygłosiły łącznie 28 referatów i prezentowały swoją ofertę na 42 stoiskach

Seminarium TECHMILK

TECHMILK 2025 gościł 182 przedstawicieli branży mleczarskiej ­ 71 zakładów z całej Polski

Seminarium TECHMILK

TECHMILK 2025 gościł 182 przedstawicieli branży mleczarskiej ­ 71 zakładów z całej Polski

Seminarium TECHMILK

TECHMILK 2025 gościł 182 przedstawicieli branży mleczarskiej ­ 71 zakładów z całej Polski

Seminarium TECHMILK

20 lutego odbyła się debata na temat roli polskiego sektora przetwórstwa mlecznego wobec wyzwań bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej

Seminarium TECHMILK

20 lutego odbyła się debata na temat roli polskiego sektora przetwórstwa mlecznego wobec wyzwań bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej

Seminarium TECHMILK

20 lutego odbyła się debata na temat roli polskiego sektora przetwórstwa mlecznego wobec wyzwań bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej

Seminarium TECHMILK

Obrady były na bieżąco relacjonowane na portalach internetowych mediów sprawujących patronat medialny, a informacja z przebiegu Seminarium TECHMILK 2025 została wyemitowana w TVP3 Olsztyn (Głos Regionu, 20-02-2025, godz. 21:30 [6’48”])

Seminarium TECHMILK

Obrady były na bieżąco relacjonowane na portalach internetowych mediów sprawujących patronat medialny, a informacja z przebiegu Seminarium TECHMILK 2025 została wyemitowana w TVP3 Olsztyn (Głos Regionu, 20-02-2025, godz. 21:30 [6’48”])

Seminarium TECHMILK

Obrady były na bieżąco relacjonowane na portalach internetowych mediów sprawujących patronat medialny, a informacja z przebiegu Seminarium TECHMILK 2025 została wyemitowana w TVP3 Olsztyn (Głos Regionu, 20-02-2025, godz. 21:30 [6’48”])

Seminarium TECHMILK

Obrady były na bieżąco relacjonowane na portalach internetowych mediów sprawujących patronat medialny, a informacja z przebiegu Seminarium TECHMILK 2025 została wyemitowana w TVP3 Olsztyn (Głos Regionu, 20-02-2025, godz. 21:30 [6’48”])

Seminarium TECHMILK

Obrady były na bieżąco relacjonowane na portalach internetowych mediów sprawujących patronat medialny, a informacja z przebiegu Seminarium TECHMILK 2025 została wyemitowana w TVP3 Olsztyn (Głos Regionu, 20-02-2025, godz. 21:30 [6’48”])

Patronat medialny

Przegląd Mleczarski
MLECZARSKIE Technologie
AGRO Industry
Tygodnik Poradnik Rolniczy
Polska Rolna – Nowy Przegląd Mleczarski
TVP 3 Olsztyn

Organizatorzy TECHMILK 2025

Zespół organizujący i obsługujący 26 Seminarium Postęp Techniczny w Przetwórstwie Mleka TECHMILK 2025.

W dniach 19–21 lutego 2025 roku w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyła się 26. edycja Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka”. TECHMILK 2025 Wydarzenie to organizowane przez Katedrę Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM, zgromadziło 380 uczestników, w tym 182 przedstawicieli 71 zakładów mleczarskich. W seminarium wzięło również udział 49 firm współorganizujących, a swoją obecnością zaszczycili nas wieloletni organizatorzy TECHMILK-u, prof. Zygmunt Zander i dr hab. inż. Jan Limanowski.


Uroczystego otwarcia TECHMILK 2025 dokonał dr hab. inż. Fabian Dajnowiec, a następnie głos zabrali prof. dr hab. Jakub Sawicki, Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej UWM oraz dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, Dziekan Wydziału Nauki o Żywności.

Nowoczesne technologie i innowacje w mleczarstwie

Podczas dwóch dni seminarium przedstawiciele firm współorganizujących zaprezentowali referaty dotyczące kluczowych wyzwań polskiego mleczarstwa. Wśród poruszanych tematów znalazły się m.in. nowoczesne opakowania, dodatki stosowane w mleczarstwie oraz innowacyjne rozwiązania techniczne w liniach produkcyjnych. Szczególną uwagę zwrócono na energooszczędność i efektywność procesów technologicznych, które odgrywają kluczową rolę w przemyśle spożywczym.

Prezentacje przedstawili reprezentanci firm: Ecor ProductRBS Responsible Business SolutionsAter LogicAgrana Fruit Polskaifm electronic, A-LIMA-BISMPSystem,Peak PackagingGEATECNICALSYMBIONAZENTISARGOGreen Yellow PolskaSchneider ElectricSEEN TechnologieSIEMENSJ.S.CoolingGRUNDFOSTREPKOPRO-WAMRADEXSEALED AIR POLSKAEcoEnergia PolskaDanfoss PolandMULTIVAC LOOS Centrum.

Podczas Seminarium swój Jubileusz 35-lecia działalności obchodziła Polska Firma Ecor Product Sp.  z o.o. z Stęszewa koło Poznania.

Stoiska wystawowe i prezentacja innowacyjnych rozwiązań 

Firmy biorące udział w TECHMILK 2025 zaprezentowały swoje rozwiązania na 43 stanowiskach ekspozycyjnych, gdzie uczestnicy mogli zapoznać się z najnowocześniejszymi technologiami. Wśród wystawców znalazły się m.in.: ifm electronic , GRUNDFOSGEARITTAL, SEEN TechnologieGreen Yellow Polska LOOS CentrumSIEMENSAgrana Fruit PolskaRADEXEurofins PolskaPRO-WAMDanfoss PolandEcoEnergia PolskaSchneider ElectricSYMBIONASPOŻYWCZE TECHNOLOGIEARGOITW NOVADANProMinent DozotechnikaATM GROUPTREPKOTECHNICALB.KołakowskiJ.S.CoolingEcor ProductSealed AirWeber PolskaMultivacPeak Packaging PolandEcolabULMA PackagingUniwersytet Warmińsko-Mazurski,Centrum Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym.

Stoiska wystawowe i prezentacja innowacyjnych rozwiązań 

W drugim dniu seminarium odbyła się debata poświęcona roli polskiego sektora przetwórstwa mlecznego w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Wprowadzenie do dyskusji stanowił wykład dr Karoliny Babuchowskiej z Instytutu Ekonomii i Finansów UWM, zatytułowany „Uwarunkowania i możliwości rozwoju produkcji mleka w Polsce w obliczu globalnych wyzwań”.

Dyskusję poprowadził redaktor Łukasz Spisak, a wśród panelistów znaleźli się:

  • Wiesław Żebrowski – wiceprezes KZSM i rolnik,
  • Małgorzata Cebelińska – wiceprezes SM Mlekpol,
  • Adam Grabowski – prezes grupy Polmlek,
  • Ewa Chudoń – przedstawicielka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • dr Karolina Babuchowska – Wydział Nauk Ekonomicznych UWM.

Podczas debaty podkreślono konieczność budowania silnej polskiej marki mleczarskiej oraz dostosowania tempa wprowadzania nowych regulacji Zielonego Ładu do realiów ekonomicznych przedsiębiorstw mleczarskich.

Networking i współpraca naukowo-biznesowa

TECHMILK 2025 to nie tylko prezentacje i debaty, ale również możliwość wymiany doświadczeń między przedstawicielami sektora mleczarskiego, ekspertami technologicznymi oraz naukowcami Wydziału Nauki o Żywności. Spotkania te sprzyjają nawiązywaniu współpracy badawczej i wdrożeniowej, co czyni seminarium kluczowym wydarzeniem w branży mleczarskiej. 

Networking i współpraca naukowo-biznesowa

Wydarzenie objęły patronatem media branżowe: Przegląd MleczarskiMleczarskie TechnologieAGROindustryPolska RolnaNowy Przegląd MleczarskiTygodnik Poradnik Rolniczy i TVP 3 Olsztyn.

W organizację Seminarium zaangażowani byli: dr hab. inż. Fabian Dajnowiec, dr inż. Józef Warechowski, dr hab. inż. Agnieszka Jankowska, dr inż. Elżbieta Haponiuk, dr inż. Katarzyna Stasiewicz, dr inż. Maria Wachowska, mgr inż. Malwina Banaszczyk, mgr inż. Joanna Lipka, mgr inż. Sylwester Rybaczek oraz Waldemar Trzciński. 

XXVI Seminarium TECHMILK 2025 ponownie potwierdziło swoją rangę jako jedno z najważniejszych wydarzeń dla sektora mleczarskiego w Polsce. Dziękujemy wszystkim uczestnikom, partnerom i organizatorom za aktywny udział i czekamy na kolejną edycję!

Teskt: dr inż. Maria Wachowska, zdjęcia: mgr inż. Joanna Lipka

Organizatorzy główni

Dr. hab. inż. Fabian Dajnowiec

Przewodniczący

Dr. inż. Józef Warechowski

Sekretarz

Współorganizatorzy

Pasek z logotypami

Scroll to Top