Program Seminarium TECHMILK 2025

Godzina Wydarzenie
15:00 – 18:50 Otwarcie Seminarium, głoszenie referatów, prezentacje na stoiskach
15:00 – 15:20 Fabian Dajnowiec, Otwarcie Seminarium, Przemówienia okolicznościowe: Sala Kongresowa 6/2
15:20 – 15:40 Ecor Product, Arkadiusz Groszewski: Nowoczesne opakowania Ecor Product – aspekt bezpieczeństwa oraz raportowania ESG
15:40 – 16:00 RBS Responsible Business Solutions, Marta Wrembel: Regulacje ESG, czyli jak dobrze przygotować się na nadchodzące zmiany prawne
16:00 – 16:20 Ater Logic, Tomasz Prusinowski: Nowoczesna i ekologiczna mleczarnia = istniejąca instalacja technologiczna + inteligentny system sterowania
16:20 – 16:40 Agrana Fruit Polska, Robert Rosenbaum: Trendy w produktach mleczarskich z dodatkami owocowymi na rok 2025
16:40 – 17:00 ifm electronic, Jacek Łobodziec: Efektywność procesów produkcyjnych dzięki innowacyjnemu monitorowaniu przepływów
17:00 – 17:25 P R Z E R W A
17:25 – 17:45 A-LIMA-BIS, Janusz Kroll: Wysokobiałkowe czy wysokotłuszczowe? A może jedno i drugie? Technologia UF na wiele sposobów
17:45 – 18:05 MPSystem, Grzegorz Zdanuk: MP System obecnie i perspektywy rozwoju
18:05 – 18:25 Peak Packaging, Agata Buczko – Spodarek: Opakowania logistyczne IBC – bezpieczeństwo, higiena, efektywność operacyjna i zrównoważony rozwój w przetwórstwie i transporcie mleka
18:25 – 18:45 GEA, Maciej Więckowski, Grzegorz Murawski: GEA Add better – oszczędności na każdym kroku
20:00 Uroczysta kolacja, Sala Kongresowa 6/1
Godzina Wydarzenie
08:50 – 9:10 TECNICAL, Bartosz Kędzia: Rozwiązania technologiczne szyte na miarę
9:10 – 9:30 SYMBIONA, Wojciech Pietraszek: Od odpadu do zasobu: Jak nowoczesne technologie AnoxyMem® i DIGEFLO™ przekształcają przemysł mleczarski i lodowy w oparciu o model GOZ. Przykłady instalacji
9:30 – 9:50 ZENTIS, Adam Głowacki, Karolina Lisińska: Zentis – technicznie. Tajemnice kolorów – stabilność i przyszłość naturalnych barwników
9:50 – 10:10 ARGO, Daniel Tulkis: Prezentacja oferty firmy ARGO Sp. z o.o.
10:10 – 10:30 GreenYellow Polska, Rafał Werpachowski: Mniej energii – większy zysk
10:30 – 10:50 Schneider Electric, Jan Ledwoń: Zwiększenie wydajności produkcji i zmniejszenie zużycia energii w wyparkach próżniowych i suszarkach rozpyłowych za pomocą sterowania predykcyjnego
10:50 – 11:20 P R Z E R W A
11:20 – 11:40 SEEN Technologie, Bogusław Buczak: Fabryka biofermentacji – czy można zrobić coś więcej? Od fabryki biofermentacji do biorafinerii. Na przykładzie ostatnich realizacji SEEN technologie dla SM Mlekpol w Grajewie i SM Mlekovita w Wysokim Mazowieckim
11:40 – 12:00 SIEMENS, Krzysztof Okoński: Zarządzanie mediami w branży mleczarskiej
12:00 – 12:20 J.S Cooling, Maciej Galiński: Optymalizacja procesu chłodzenia w mleczarstwie
12:20 – 12:40 GRUNDFOS, Witold Prusiński: Rozwiązania Grundfos dedykowane dla mleczarstwa
12:40 – 13:00 TREPKO, Paweł Łagoda: Zaawansowane technologie w maszynach pakujących dla przemysłu mleczarskiego: wydajność i precyzja
13:00 – 14:20 P R Z E R W A     O B I A D O W A
14:20 – 14:40 PRO-WAM, Magdalena Wirkus: Energetyczne aspekty w procesie odbioru mleka
14:40 – 15:00 RADEX, Dawid Lasota, Mateusz Urbański: Rozwiązania firmy Radex dla przemysłu mleczarskiego
15:00 – 15:20 SEALED AIR POLSKA, Maciej Gierszewski: Systemy opakowaniowe zgodne z nowymi regulacjami UE dotyczącymi opakowań (PPWR)
15:20 – 15:40 EkoEnergia Polska, Krzysztof Wawszczak: Samowystarczalność energetyczna jako idea prowadzenia przedsiębiorstwa oraz jej prawne uwarunkowania
15:40 – 16:00 P R Z E R W A
16:00 – 16:20 Danfoss Poland, Leon Tykhomirov: Przemysł mleczarski w oparciu o nowoczesne chłodnicze technologie Danfoss
16:20 – 16:40 MULTIVAC, Marcin Tomczyk: RTIC Multivac – Innowacyjne podejście do klienta i produktu
16:40 – 17:00 LOOS Centrum, Krzysztof Kozakowski, Karol Gardyjasz: Rozwiązania LOOS Centrum, Grupa Bosch w zakresie efektywności energetycznej
17:00 – 17:20 UWM – Instytut Ekonomii i Finansów, Karolina Babuchowska: Uwarunkowania i możliwości rozwoju produkcji mleka w Polsce w obliczu globalnych wyzwań
17:20 – 18:30 Debata, prowadzący: Łukasz Spisak
Temat: Rola polskiego sektora przetwórstwa mlecznego wobec wyzwań bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej
Uczestnicy:
          Małgorzata Cebelińska — v-ce Prezes Zarządu Mlekpol w Grajewie
          Karolina Babuchowska — Instytut Ekonomii i Finansów, UWM
          Stefan Krajewski    — Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
          Adam Grabowski    — Prezes Zarządu Lacpol w Warszawie
          Wiesław Żebrowski    — Zastępca Prezesa KZSM Zw. Rew.
18:30 – 18:50 UWM, Fabian Dajnowiec: Podsumowanie i zamknięcie Seminarium
20:00 Kolacja i spotkanie towarzyskie
Godzina Wydarzenie
9:00 – 11:00 Sekretariat Seminarium
       11:00 Zakończenie pracy sekretariatu Seminarium

Wskaż kursorem stoisko


   

IFM Electronic IFM Electronic Grundfos GEA GEA GEA RITTAL SEEN GreenYellow Polska LOOS SIEMENS AGRANA RADEX Eurofins Polska PRO-WAM DANFOSS EkoEnergia Schneider Electric SYMBIONA Spożywcze Technologie ARGO ITW NOVADAN PROMINENT ATM Group ATM Group TREPKO Tecnical B.Kołakowski J.S.Cooling ECOR Product Sealed Air WEBER MULTIVAC Peak Packaging ECOLAB ULMA Packaging UWM

Stoiska firm współorganizatorów

Stoisko FIRMA
1 ‐ 2 ifm Electronic
3 GRUNDFOS
4 ‐ 6 GEA
7 RITTAL
8 SEEN Technologie
9 GreenYellow
10 LOOS Centrum
11 ‐ 12 SIEMENS
13 Agrana Fruit polska
14 RADEX
15 Eurofins Polska
16 PRO‐WAM
17 Danfoss
18 EkoEnergia Polska
19 ‐ 21 Schneider Electric
22 SYMBIONA S.A.
23 SPOŻYWCZE TECHNOLOGIE
24 ARGO
25 ITW NOVADAN
26 ProMinent Dozotechnika
27 ‐ 28 ATM GROUP
29 TREPKO
30 TECNICAL
31 ‐ 32 B. Kołakowski
33 J.S. COOLING
34 Ecor Product
35 ‐ 36 Sealed Air
37 Weber Polska
38 Multivac
39 Peak Packaging Poland
40 ‐ 41 Ecolab
42 ULMA Packaging
43 Uniwersytet Warmińsko‐Mazurski;  Centrum Współpracy z Otoczeniem Społeczno‐Gospodarczym

Scroll to Top